dinsdag 16 oktober 2012

Verrines




Een van de dingen die ik hier mis, is de maandagochtendconversatie met mijn collega's op het werk. Het vaste onderwerp is daar altijd ´wat heb je gekookt dit weekend´. Even 10 minuten kookideeën en recepten uitwisselen bij het eerste kopje koffie. Dit weekend heb ik ook weer erg mijn best gedaan, dus ik zou graag even met ze bijpraten. Helaas kan dat niet, dus doe ik het digitaal.

Dit weekend stond in het teken van de ‘verrines’. Ik had per mail een aankondiging ontvangen voor een kookworkshop in mijn Franse dorpje. Het eindresultaat zou bestaan uit vijf verrines rond het thema ‘herfst’. Mijn Franse juf kon mij uitleggen wat het woordenboek niet kon; een verrine is niets meer dan een klein glaasje. Ze liet een boekje zien met kleine culinaire kunstwerken in een glas.

Deze mode was mij tot nu toe totaal ontgaan, maar vanaf dat moment zag ik ze overal. Voor-, hoofd-, tussen- en nagerechten in elegante glaasjes. Ik had mij in de tussentijd laten verleiden tot het kopen van yoghurtjes in in glazen potjes. La Laitière, met Vermeers Melkmeisje erop.

 

Helaas was de cursus al volgeboekt. Toch vond mijn dochter dat ik de moed niet mocht opgeven en bombardeerde het weekend tot ‘Le weekend des verrines’. Een goed idee, want we verwachtten gasten en dan wil je graag met iets ‘Frans’ voor de dag komen.

Overigens bewandelde mijn gast bij het zien van de potjes meteen over memory lane. Zij kampeerde met haar ouders altijd lichtgewicht in Frankrijk. Of de tandenborstels werden afgezaagd om gewicht te besparen weet ik niet, maar wijnglazen gingen niet mee in de achterbak. Bij het eerste bezoek aan de supermarkt kochten ze deze yoghurtjes en konden vervolgens de rest van de vakantie wijn drinken en waxinelichtjes branden.

Over het onderstaande recept zou ik nu mijn collega’s uitgebreid hebben verteld.

Mousse au chocolat blanc et crème de marrons

Voor 7 a 8 personen

200 gram witte chocolade4 eieren20 cl slagroom150 gram crème de marrons Clement FaugierWat schaafsel van de witte chocolade ter versiering

Smelt de chocolade samen met het beetje slagroom au-bain-marie. Laat het een beetje afkoelen. Scheid ondertussen van de eieren de eierdooiers van het eiwit. Klop het eigeel romig en voeg de crème de marrons toe. Klop het eiwit stijf met wat zout. Voeg het eigeelmengsel toe aan de chocolade. Voeg daarna heel luchtigjes het eiwit toe. Schenk het mengel over in glaasjes en laat deze 2 uur opstijven in de ijskast.

Strooi voor het opdienen wat van de chocolade snippers op de mousse.

 
 
P.s. Zoals je kunt zien was ik de witte chocolade vergeten. Pure chocolade gaat dus ook prima, maar duwt de smaak van de kastagnes iets meer naar de achtergrond.
 

 

 

 

 

1 opmerking:

  1. Met collega 1 heb je het gedeeld. En het goede en slechte nieuws is dat ik een tablet heb gekocht (die het na 1 dag al niet meer doet...) Maar morgen ga ik terug voor een nieuw exemplaar en dan kunnen we misschien ook skypen...
    yes!
    Mis je collegavriend!
    x

    BeantwoordenVerwijderen