Een van de dingen die ik hier mis, is de
maandagochtendconversatie met mijn collega's op het werk. Het vaste onderwerp
is daar altijd ´wat heb je gekookt dit weekend´. Even 10 minuten kookideeën en
recepten uitwisselen bij het eerste kopje koffie. Dit weekend heb ik ook weer
erg mijn best gedaan, dus ik zou graag even met ze bijpraten. Helaas kan dat
niet, dus doe ik het digitaal.
Dit weekend stond in het teken van de ‘verrines’. Ik had per
mail een aankondiging ontvangen voor een kookworkshop in mijn Franse dorpje.
Het eindresultaat zou bestaan uit vijf verrines rond het thema ‘herfst’. Mijn
Franse juf kon mij uitleggen wat het woordenboek niet kon; een verrine is niets
meer dan een klein glaasje. Ze liet een boekje zien met kleine culinaire
kunstwerken in een glas.
Deze mode was mij tot nu toe totaal ontgaan, maar vanaf dat
moment zag ik ze overal. Voor-, hoofd-, tussen- en nagerechten in elegante
glaasjes. Ik had mij in de tussentijd laten verleiden tot het kopen van yoghurtjes
in in glazen potjes. La Laitière, met Vermeers Melkmeisje erop.
Helaas was de cursus al volgeboekt. Toch vond mijn dochter
dat ik de moed niet mocht opgeven en bombardeerde het weekend tot ‘Le weekend
des verrines’. Een goed idee, want we verwachtten gasten en dan wil je graag
met iets ‘Frans’ voor de dag komen.
Overigens bewandelde mijn gast bij het zien van de potjes
meteen over memory lane. Zij kampeerde met haar ouders altijd lichtgewicht in
Frankrijk. Of de tandenborstels werden afgezaagd om gewicht te besparen weet ik
niet, maar wijnglazen gingen niet mee in de achterbak. Bij het eerste bezoek
aan de supermarkt kochten ze deze yoghurtjes en konden vervolgens de rest van
de vakantie wijn drinken en waxinelichtjes branden.
Over het onderstaande recept zou ik nu mijn collega’s
uitgebreid hebben verteld.
Mousse au chocolat blanc et crème de marrons
Voor 7 a 8 personen
200 gram witte chocolade4 eieren20 cl slagroom150 gram crème de marrons Clement FaugierWat schaafsel van de witte chocolade ter versiering
Smelt de chocolade samen met het beetje slagroom
au-bain-marie. Laat het een beetje afkoelen. Scheid ondertussen van de eieren
de eierdooiers van het eiwit. Klop het eigeel romig en voeg de crème de marrons
toe. Klop het eiwit stijf met wat zout. Voeg het eigeelmengsel toe aan de
chocolade. Voeg daarna heel luchtigjes het eiwit toe. Schenk het mengel over in
glaasjes en laat deze 2 uur opstijven in de ijskast.
Strooi voor het opdienen wat van de chocolade snippers op de
mousse.
P.s. Zoals je kunt zien was ik de witte chocolade vergeten. Pure chocolade gaat dus ook prima, maar duwt de smaak van de kastagnes iets meer naar de achtergrond.
Met collega 1 heb je het gedeeld. En het goede en slechte nieuws is dat ik een tablet heb gekocht (die het na 1 dag al niet meer doet...) Maar morgen ga ik terug voor een nieuw exemplaar en dan kunnen we misschien ook skypen...
BeantwoordenVerwijderenyes!
Mis je collegavriend!
x