vrijdag 26 oktober 2012

Tartiflette


In de aanloop naar onze verhuizing naar Frankrijk heb ik natuurlijk heel braaf een poging ondernomen om alvast wat Frans te leren. Via de BBC kun je gratis een leuke instapcursus volgen. Wekelijks stuurt de BBC je dan een nieuwe les met filmpjes en oefeningen. Na deze cursus kun je je aardig redden tijdens een vakantie in Frankrijk. De lessen gaan over het verkeer, beroepen en natuurlijk ook over eten kopen en maken.
Tijdens een van de lessen volgen we, laten we zeggen, Pierre. Pierre koopt in de hypermarché. Dit in tegenstelling tot het echtpaar ‘Stéphanie et Alexandre’ en hun twee voorbeeldige Franse kinderen dat liever op de markt koopt. Het echtpaar, waarvan de vrouw natuurlijk erg dun is, koopt salade en naar ik inschat een onsje worst. Mijn vriend Pierre is recalcitrant, maakt tartiflette en koopt een boel wijn, want hij krijgt vrienden op bezoek. Hij neemt ons mee naar een enorme Auchan en slaat aardappelen, crème fraîche, spekjes en volvette kaas in. Bij het zien van zijn overvolle karretje met Franse heerlijkheden, besluit ik, zodra ik in Frankrijk woon, meteen achter die tartiflette aan te gaan.


Inmiddels heb ik het ideale recept bij elkaar gecompileerd. En inderdaad is het een ideaal recept om op een koude dag te serveren aan vrienden. Doe er dan, om Stéphanie te behagen, dan ook nog een kropje krullerige sla bij met een vinaigrette.

Hieronder een link over de herkomst van het gerecht. Mijn advies is dit voor jezelf te houden en het gerecht met veel flair te serveren!

Mocht je geen Reblochon kunnen vinden, neem dan een andere Franse kaas die zacht is en vooral ook stinkt. Een brie uit de fabriek is een beetje jammer en geeft het gerecht geen karakter.

Voor 6 personen

1 Reblochon kaas van ongeveer 500 gram
1 kilo vastkokende aardappelen
200 gram spekblokjes
1 groot bakje crème fraîche
3 eetlepels bieslook
1 glas droge witte wijn
2 uien
peper en zout
wat boter

Kook de aardappelen gehalveerd en in hun schil zo'n 20 minuten. Laat ze afkoelen en snij ze in plakken van een halve centimeter.
Verwarm de oven voor op 240 graden, stand 8.
Snij de uien in ringen en fruit ze glazig. Voeg de spekblokjes toe en bak het geheel nog 5 minuten.


Doe de witte wijn en de crème fraîche in een kom. Knip de bieslook er boven, strooi de peper er over en meng. Vet een ovenschaal in. Leg op de bodem een laag aardappelen. Doe daarop wat uien en spek.

Snij de korst van de onder- en bovenkant van de kaas en leg deze apart. Snij de rest van de kaas in blokjes en strooi een gedeelte hiervan op de aardappels in de ovenschaal. Schenk er een beetje van het mengsel van crème fraîche over. Leg er nog een laag aardappelen op en herhaal de procedure tot de aardappelen op zijn.



Leg op de bovenste laag de kaaskorsten met de buitenkant naar boven. Dit wordt straks een heerlijke croûte. Bak het geheel zo'n 25 minuten in de oven of totdat de korst er lekker knapperig uitziet.

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten